نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

گروه فلسفه، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

10.30465/ps.2025.51927.1785

چکیده

چکیده:
این مقاله به بررسی فاصله میان «درک علمی» و «پذیرش عمومی» محصولات تغییریافته ژنتیکی می‌پردازد تا مشخص شود چرا با وجود تأیید بی‌خطر بودن این محصولات توسط دانشمندان و مراکز علمی معتبر، اکثریت مردم نسبت به مصرف آنها تمایلی نشان نمی‌دهند. مقاله ضمن بررسی اختلاف میان «یافته‌های علمی» و «باورهای ذهنی»، با مرور اجماع نسبی بر بی‌ضرر بودن محصولات تغییریافته ژنتیکی و نبود شواهد تجربی مبنی بر آسیب‌های آنها به سلامت انسان و محیط‌زیست، دیدگاه‌های عمومی درباره این محصولات را بر اساس معیارهایی مانند جنسیت، میزان تحصیلات، گروه‌های سنی، باورهای ایدئولوژیک و حتی وابستگی‌های سیاسی تحلیل می‌کند. ابتدایی‌ترین فرضیه ناظر بر عدم پذیرش این محصولات، ممکن است «عدم اعتماد به علم» به نظر برسد. اما آنچه از نظرات مردم برجسته می‌شود نشان می‌دهد که میزان موافقت یا مخالفت آنان با موضوعات علمی مختلف به طرز معناداری بر حسب زمینه تغییر می‌کند. با در نظر گرفتن سوگیری‌های شناختی، از جمله «سوگیری تأیید»، فرضیه عدم اعتماد به علم به‌عنوان توضیحی کامل رد می‌شود. در ادامه مقاله، تلاش می‌شود با بررسی نقش «تفکر سریع» در فرایند تصمیم‌گیری و ترجیح «درک شهودی» بر «درک علمی»، ضمن تبیین مفهوم عقلانیت محدود، پاسخی مناسب برای این مسئله ارائه شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Psychological causes of public opposition to genetically modified crops despite relative agreement among scientists that GMOs are safe

نویسندگان [English]

  • nasrollah keshavarz
  • hadi samadi

Department of Philosophy of Science, Faculty of Law, Theology and Political Science, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran

چکیده [English]

Abstract:
This article explores the gap between the scientific understanding of genetically modified organisms (GMOs) and their public acceptance. Despite assurances from scientists and credible research centers about the safety of GMOs, many people remain reluctant to consume these products. The article delves into the disconnect between scientific findings and public perceptions. It discusses the established consensus on GMO safety and the lack of experimental evidence proving any harm to human health or the environment, while also examining societal views on GMOs across different demographics, including gender, education, age, ideology, and political beliefs. One potential explanation for this divide is a general distrust of science. However, public opinions shift significantly when discussions involve different scientific topics. Given cognitive biases like confirmation bias, distrust alone doesn't fully explain public hesitation. The article aims to provide insight by discussing the role of "fast thinking" versus "slow thinking" in decision-making processes and examines how intuitive understanding often takes precedence over scientific understanding, highlighting the concept of bounded rationality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Genetically modified products
  • GMO
  • scientific consensus
  • cognitive bias
  • intuitive understanding
  • scientific understanding